Jelikož se začalo přidávat na výplatních páskách, pocítili to především prodejci služeb. Zejména v restauracích jde znát to, že lidé mají o něco víc na účtech. Nebojí se totiž utrácet za obědy, které jsou součástí jejich dne. Dříve se lidé báli za obědy zaplatit do stokoruny, nyní se však ceny přehouply přes stokorunu a jejich účet začal kynout. Už se nebojí v restauracích utrácet. Nemůžeme se tedy divit neustále zvyšujícím se tržbám v restauracích.
Podle všeho už jenom málokterý člověk si své obědy vaří doma. Dnes je to pro mnohé jenom ztráta času, dříve to však byla levnější varianta obědu. Někdy je obědvání v restauracích nutností, vždyť ne vždy si stíháte oběd na vařit. Časté či dokonce pravidelné obědy by však mohly být marnotratností.
Podle prvního čtvrtletí letošního roku se Češi nebojí v restauracích během obědů utrácet. Už se nedívají ani na cenově výhodnější polední menu, ale sahají po tom prvním, co najdou v jídelním lístku. Aby nás však tato marnotratnost nedostihla!
Ceny obědů stoupají
Mnohé restaurace nečekají, až se tato situace umírní. Raději na ní chtějí vydělat, proto zvyšují ceny, které se nyní dostávají až na sto deset korun za polední menu. Ještě ke konci loňského roku se obědové menu pohybovalo kolem devadesáti korun.
Podle statistik a průzkumů rostou ceny na Moravě mnohem pomaleji než v Čechách. Čechy se stále považují za část republiky, kde se vydělává více, jenže výplata se liší v závislosti na oborech.
Jaké jsou konkrétní ceny obědů?
Pojďme se na ceny obědů podívat z blízka. Například jenom v Praze za oběd zaplatíte v průměru 120 korun. České Budějovice jsou na tom o něco lépe, zde zaplatíte něco kolem 113 korun. Co se týče Plzně, zde se najíte za 110 korun a v takovém Zlíně si oběd můžete dát i za stokorunu. Nejlevněji se najíte v Ostravě a v Olomouci, dále taky v Jihlavě nebo v Ústí nad Labem.